English (United Kingdom) Nederlands (Nederland)
  • darkblurbg

Waarom 'Mindfulness voor kinderen'?

Kinderen hebben meerdere "to-do's" op hun bordje liggen en zij kunnen daardoor ook de druk voelen om te presteren. Het vinden van de aanknop is geen probleem, maar het kan wat lastiger zijn om de 'pauzeknop' te vinden. Er komt steeds meer bewijs dat mindfulness een positief effect heeft op leren te kalmeren, te focussen, verhoging van creativeit, zelfvertrouwen en compassie. 

Mijn eigen ervaring met Mindfulness

Mijn eerste introductie met mindfulness was op de internationale school waar ik werkte als schoolpsycholoog. In 2012 volgde ik, samen met mijn collega's, de Mindfulness Based Cognitive Therapy training. Deze training gaf mij de kans om te reflecteren op mijn eigen welzijn. Voorheen kwam ik vaak met hoofdpijn thuis en kon je mij regelmatig betrappen op het piekeren over gesprekken en situaties, vooral omdat ik graag perfectie nastreef.  Met mindfulness werd het voor mij makkelijker om met de golven mee te bewegen.  

In April 2015 volbracht ik de Paws training van het Mindfulness in Schools Project (MiSP) in London. Deze training gaf mij de eerste vaardigheden om mindfulness te introduceren bij kinderen in de leeftijdscategorie van 7-11 jaar. Ik wilde deze vaardigheden graag verder uitbouwen zodat ik de vaardigheden van mindfulness ook aan mijn eigen kinderen kon leren, in een klassensetting en in mijn eigen praktijk. Daarom besloot ik de opleiding tot Mindfulness trainer van Eline Snel te volgen. Deze training ronde ik met succes af in oktober 2018, waarbij ik mij kwalificeerde om mindfulness cursussen te geven aan 5-12 jarigen. 

Waar bestaat de cursus uit?

De methode Eline Snel is een acht-weekse mindfulness cursus voor kinderen in de leeftijd van 5-12 jaar. Hierbij wordt er een verdeling gemaakt tussen een groep van 5-8 jarigen, een groep van 8-12 jarigen en een groep van 13-16 jaar.
Tijdens de training, 45 minuten per week, leren kinderen zichzelf te stabiliseren, focussen en leren ze hun aandacht te richten op een leuke manier. Ze worden bekender met hun eigen binnenwereld, gedachtes en gevoelens zonder hierover te oordelen. Hierdoor krijgen ze handvaten om kalm om te gaan met het rumoer om zich heen en te erkennen wanneer ze aan het piekeren zijn.  Maar ze leren vooral om aardig te zijn, tegen zichzelf en tegen anderen. 
Daarnaast krijgen cursisten een exemplaar van het boek "stilzitten als kikker" van Eline Snel. Wekelijks krijgen ouders een nieuwsbrief waarin besproken wordt wat het thema van de bijeenkomst was en welke oefeningen er thuis gedaan kunnen worden. 

Hoe groot is de groep?

Alledrie de cursussen, 5-8 jarigen, 8-12 jarigen en 13-16 jarigen, worden in een groep van maximaal 6 kinderen gegeven.  U kan ook contact opnemen om meer informatie te krijgen over eventuele privé-sessies. 

Wanneer en waar gaat de volgende cursus van start?

De data en de plaats van de volgende cursus worden hier online gepubliceerd. Bij interesse kan je ook een mail sturen. Ik hou een lijst bij met geïnteresseerden, zodat ik u kan benaderen als er een nieuwe cursus opstart.  

De training vindt plaats bij mijn kantoor op het Nassauplein of bij de studio van Thriving Life in Wassenaar. 

Wat zijn de kosten?

De kosten van een 8-weekse cursus zijn 300,- inclusief BTW. Hiervoor krijg je ook alle materialen en een exemplaar van het boek "stilzitten als kikker" of het boek "ruimte geven en dichtbij zijn" voor een tiener.  

"I am now much better at focusing. I notice this in class as I'm not talking to my friends and focus on the teacher" 

 

8-jarige deelnemer